Nebeska udica

Objašnjenja koja su slovenački distributeri odštampali uz karte za prikazivanje filma Ljubiše Samardžića "Nebeska udica":

1. Mamu im je.em - fraza koja se često upotrebljava i koja u savremenom srpskom jeziku nema samo dvojno ili trojno, već bezbroj značenja. S njom izražavamo: BES (primer - Prokleta g..na, mamu im je.em! ), RADOST (primer - Pa gde si, bre, mamu ti je.em, sto godina te nisam video!?), ČUĐENJE (E, pa kakvo je to đubre, mamu mu je.em!)...

2. Šta, dosta ku..c? - fraza koja označava neslaganje sa sagovornikom. U savremenom srpskom jeziku upotreba ove reči obično znači negaciju, npr. HOĆU KU..C znači NEĆU.

3. Pa, puši se više! - Reč je o frazi koja, po statističkim podacima, odražava mišljenje prosečnog Srbina o opštem stanju u državi u poređenju sa stanjem od pre nekoliko godina. Pritom, reč PUŠENJE ne znači uživanje u duvanskom dimu.

4. Srbin do jaja - 100 posto Srbin.

5. Je.ote! - Reč koja se često upotrebljava u savremenom srpskom jeziku a ipak nema neko konkretno značenje (kao i reč BRE). Iako je nastala iz reči koja opisuje polno opštenje, uglavnom s tim nema nikakve veze. Primer: ako vam u gradskom prevozu saputnik kaže "U, je.ote, pun autobus", to ne znači da vam predlaže grupni se.s sa putnicima, on samo izražava čuđenje zbog gužve u autobusu.

6. Zabole me(ne) du.e - Baš me briga.

7. Ma, jedi bre g..na - Briga me.

8. Joj, pi..a ti materina! - Legenda među kletvama i psovkama, majka svih kletvi, zapravo deo folklora.

9. A sad se kurčite... - Za glagol KURČITI SE nažalost ne postoji adekvatna zamena u slovenačkom jeziku. O čemu se tu radi najbolje objašnjenje je ovaj vic. Elem, lete avionom Mujo i papagaj. Dolazi stjuardesa i pita ih šta žele da popiju. - Viski, kaže Mujo. - Kakav viski, vikne stjuardesa, jeste li vi normalni, zar ne znate da je rat! Budite srećni što ste uopšte u avionu! - Okej, onda mi donesi sok - kaže Mujo. - A vi? - pita stjuardesa papagaja. - Ma šta mi se tu izmotavaš, pi..a ti materina! Brzo donesi jedan viski s ledom - viknu papagaj. Stjuardesa otrči do pilota, požali mu se na čudne putnike, on kaže da im ovaj put da to što su tražili a ako nastave da je maltretiraju - on će da sredi stvar. Stevka im odnese piće - viski za papagaja, sok za Muju. Muja besan zove devojku: - Šta se izmotavaš, pi..a ti materina, papagaju viski a meni sok! Brzo donesi i meni jedan viski, je.em ti mater! Stjuardesa otrči do pilota, kaže šta se desilo, ovaj otvori vrata i izbaci Muju i papagaja iz aviona. Dok padaju, papagaj pita Muju: - Je li Mujo, jel ti znaš da letiš? - Ne, reče Muja. - Pa što se onda kurčiš?

10. Ako slučajno ne zaluta neka bomba i pošalje nas u pi..u materinu - Potpuno je jasno šta ove reči znače. Zapravo, nije jasno zašto se našlo u ovom uputstvu.

11. Ode sve u pi..u materinu! - Isto kao broj 10, samo što se ovde radi o tužnoj konstataciji, za razliku od prethodne rečenice koja izražava optimizam.

12. Nemoj da ke.jaš - Ne lupetaj!

13. Ćuti i ke.jaj - Radi šta hoćeš, samo ćuti.

14. Nemoj da psuješ, pi..a ti materina - Ovim rečima sagovorniku jasno stavljamo do znanja da ne želimo da se raspravljamo i spuštamo na njegov ulični nivo.

15. Koji ti je, bre, ku..c? - Šta se dešava?

16. Ja pogledam levo, kad ono trešnja rodila u pi..u materinu! - Četvrti stepen poređenja. Postoji samo u srpskom jeziku. Primer: lep - lepši - najlepši - lep u pi..u materinu, što znači lepši od najlepšeg.

17. Šta je bre, pi..a ti materina, matori? - Šta vas muči, gospodine?

18. Ali sam celog života imao m..a! - Ovo će sigurno razumeti oni koji redovno prate sednice naseg parlamenta (misli se na slovenački parlament).

19. Nema frke, burazeru! - Sinonim za NEMA PROBLEMA, prve reči koje stranci nauče kad dođu u Srbiju.

20. Ubedio sam bolide da rade - Ovo smo izabrali kao ilustraciju odnosa savremene srpske mladeži prema radu. Reč BOLID je krasan primer četvrtog stepena za vređanje sagovornika: KRETEN, DEBIL, IDIOT, BOLID. Ako bi stepen tuposti upoređivali sa brzinom, IDIOTA možemo da upoređujemo sa Fićom dok je BOLID već na nivou Formule 1.

21. Baba je riknula! - Skraćenica za: S velikom tugom vas obaveštavamo da je stara gospođa preminula posle duge i teške bolesti.

22. Koji je tebi ku..c, kretenu pijani? - Dobar dan komšija, kako ste?

23. Ajde dođi, pun mi te je više ku..c... - Draga tašta, očekujemo Vas s nestrpljenjem i veseljem.

24. A i napu..š mi se kurčine - Znate već... Očigledno je u pitanju nekakav lajt motiv - crvena nit filma.

Glasova: 14, Ocena: